Blaty z granitu – czy warto? Blat granitowy do kuchni

Kamień to jeden z najstarszych materiałów budowlanych. Obecnie cieszy się dużą popularnością w nowoczesnym wystroju wnętrz. W kuchni ciekawym rozwiązaniem jest blat granitowy. Zalety takiego rozwiązania to przede wszystkim bardzo duża trwałość. Granit to twardy kamień, który nie jest podatny na działanie kwasów ani zasad, nie ulega zaplamieniu i uszkodzeniom mechanicznym, na przykład zarysowaniu.

 

Powierzchnie z granitu są łatwe do utrzymania w czystości i dobrze znoszą kontakt z wysokimi temperaturami. Przy niewielkim wysiłku powierzchnia z granitu zachowa doskonały wygląd na wiele lat, nawet jeśli będzie intensywnie użytkowania. Jakie wady mają granitowe blaty do kuchni? Przede wszystkim trzeba brać pod uwagę, że nie jest to najtańsze rozwiązanie. W sklepach dostępne są blaty z konglomeratów, które są tańsze, jednocześnie nie odbiegają w znacznym stopniu pod względem trwałości od granitu. Kolejnym problemem jest duży ciężar takiego blatu. Jeśli decydujemy się na granit, powinniśmy pamiętać o odpowiednim wzmocnieniu szafek kuchennych, na których zostanie położony blat z naturalnego kamienia.