Mayo – zalety i wady diety

Dieta kliniki mayo to dosyć restrykcyjny sposób odżywiania wymyślony przez pracowników jednej z amerykańskich placówek walczących z otyłością. Jadłospis w tej diecie opiera się przede wszystkim na spożywaniu dużej ilości (4-6 dziennie) jaj kurzych ugotowanych na twardo oraz bogatych w błonnik warzyw. Dodatkowo pić należy co najmniej 2 litry wody lub słabej herbaty dziennie w celu oczyszczenia organizmu z toksyn. Jest to dieta bardzo uboga zarówno w kalorie, jak i składniki odżywcze, dlatego ma zarówno zwolenników, jak i zaciętych przeciwników.

Dieta mayo opinie

Z jednej strony dieta kliniki mayo ma swoich zwolenników, którzy rzeczywiście zobaczyli jej efekty na własnej skórze. Niestety przeciwnicy restrykcyjnych i słabo zbilansowanych diet, do jakich dieta mayo się zalicza słusznie zauważają, że w tak krótkim czasie nie ma możliwości utraty tak sporych ilości tkanki tłuszczowej, dlatego spadek wagi związany jest przede wszystkim ze stratą wody oraz cennej tkanki mięśniowej. Ponadto dietę mayo zaliczyć można do głodówek, które – zwłaszcza stosowane przez długi czas – mają bardzo negatywny wpływ na nasz organizm i zdrowie.