Niezależnie od tego, czy ktoś się z tym faktem zgadza, czy też nie, polscy przedsiębiorcy coraz bardziej powszechnie korzystają z różnych „poza zakupowych” form nabywania określonych środków trwałych do swoich firm. Jednym z ewidentnych przykładów, celnie ukazujących i potwierdzających ten trend jest to, jak sprawy się mają z coraz bardziej niezbędnym przedmiotem, jakim jest ekspres ciśnieniowy do kawy. Okazuje się bowiem, że tak ukochany przez pracowników każdej firmy ekspres do kawy często nie jest bezpośrednio kupowany a wynajmowany lub dzierżawiony. Warto przyjrzeć się zatem, na jakich podstawach prawnych dostarczane są wspomniane ekspresy do kawy…
Ktoś może postawić na wstępie słuszne skądinąd pytanie, czy dzierżawa ekspresu się opłaca? Otóż, jest wiele argumentów świadczących o słuszności tezy, że jak najbardziej forma zaopatrzenia się w ekspres ciśnieniowy do kawy w formie dzierżawy jest korzystna zarówno dla portfela osoby fizycznej, jak i budżetu firmowego. Przede wszystkim, mówimy tu o w pełni przewidywalnych, z góry ustalonych i doregulowanych zawarciem stosownej umowy zasadach zgodnie z którymi staniemy się posiadaczami (tak, posiadaczami, a nie właścicielami!) w pełni efektywnego i profesjonalnego urządzenia przy obowiązku płacenia odpowiedniego czynszu dzierżawnego.
Tego typu koszty mogą być również rozważane pod kątem ich zaliczania w tak zwane podatkowe koszty uzyskania przychodu, jednakże z uwagi na wysoką zmienność prawa i wielość przeróżnych interpretacji podatkowych, w tego typu sprawach zawsze zalecana jest konsultacja z kompetentnym prawnikiem typu radca prawny, adwokat czy profesjonalny doradca podatkowy!
Jedno jawi się przy tym jako pewne, że dzierżawa ekspresu do kawy jest coraz popularniejsza! Wielu szefów firm lub dyrektorów poszczególnych działów w ramach struktur przedsiębiorstw wskazują na to, że posiadane w ich firmach ekspresy do kawy są właśnie dzierżawione. Dobrą okazją do dyskusji na ten temat jest oczywiście moment wizyty w jakieś, określonej firmie, gdzie jako gość jesteśmy przecież tradycyjnie częstowani bardzo dobrą, przygotowaną kawą.
Co by nie mówić, wielu z nas nie wyobraża już sobie typowego dnia pracy bez charakterystycznego łyku dobrej, mocnej kawy! Pamiętać trzeba, że poza względami wzmacniania efektywności pracowników, którzy pracują lepiej, kiedy są na swój sposób „pokrzepieni” małą czarną lub mleczną, pyszną latte, kawa spełnia również istotną funkcję reprezentacyjną, jako że podaje ją się tradycyjnie przy okazji różnorakich wizyt, spotkań służbowych, konferencji czy też przyjmowania u siebie przedstawicieli ze strony zewnętrznych delegacji.
Kategoria: kuchnia, wnętrza